Onderhandelen in Kroatië

Een van de leuke aspecten van het lid zijn van de ELDR is dat liberalen contact hebben met zusterpartijen in andere delen van Europa. Al geruime tijd is er veel samenwerking met Kroatië waar de HNS nu deel uitmaakt van de regering. Zij zijn een kleine, maar constante factor in de Kroatische democratie. In samenwerking met de VVD organiseren zij vaardigheidstrainingen voor raadsleden, politieke bestuurders en afdelingsbestuurders uit het hele land. Enerzijds voor het versterken van de onderlinge banden en anderzijds om van mensen met een onbelaste achtergrond tips en aandachtspunten te horen op het gebied van professionele vaardigheden. De VVD-trainers worden daar bijzonder gewaardeerd omdat wij de mensen veel laten oefenen in plaats van het houden van ellenlange colleges.

De training onderhandelen had dertig deelnemers, waaronder een aantal die ook vorig jaar deze training had gevolgd. Dit keer werd een deel van de training gericht op het hanteren van effectieve procedures tijdens de onderhandeling, afgesloten met onderhandelingen in veel kleine groepen om zoveel mogelijk mensen te laten oefenen. Net als bij de trainingen van de Haya van Somerenstichting merken we dat het kennen van de procedure nog niet betekend dat je het ook goed kan toepassen. We adviseren dan ook vaak om onderhandelingen in teams te doen, waarbij de onderhandelaar vooral op de inhoud let en de tweede m/v op de procedures en lichaamstaal van de onderhandelingspartners. Het tweede deel van de training richtte zich op menselijke aspecten van de onderhandeling. Hoe kan je zo reageren dat het gezamenlijke resultaat belangrijker wordt dan winst of verlies. Op verzoek van de cursisten zijn we een uur langer doorgegaan dan afgesproken, maar het was dan ook een erg leerzame en leuke dag.

Gelukkig sluiten de vliegverbindingen niet precies aan op de trainingsmomenten en daardoor konden Stephanie Klementschitsch, een van de international officers van VVD internationaal en ik een fietstocht door de stad maken, waarbij we uitleg kregen over de stedenbouw, de bijzondere gebouwen maar ook over de geschiedenis en politiek in Kroatië. Wat is het fijn dat de VVD deze rol kan spelen in Europa.