Hamsterverbindingsgebieden: de Korenwolf

De Korenwolf, wie kent hem niet? Prominente Nederlanders hebben in 1999 in een caravan een hamsterwake gehouden omdat, volgens Das&Boom, dit diertje balanceert op het randje van uitsterven. De rechter heeft 29 augustus 2011 een uitspraak in kort geding gedaan dat de verbindingszones moeten worden hersteld, daar moet de staatssecretaris voor zorgen.

Staat de Korenwolf, Cricetus cricetus, echt op uitsterven? Raadpleeg daarvoor zelf de internationale rode lijst om te weten hoe het zit:

Verspreidingsgebied Korenwolf (IUCN)

Verspreidingsgebied Korenwolf (IUCNredlist)

“Least concern” is de status van de Cricetus korenwolf) oftewel, daar hoeven we ons geen zorgen om te maken. Hierboven de plaatsen waar hij voorkomt.

Tijdens de rechtszaak schijnen de rechter, Das&Boom en de staatssecretaris Bleker het met elkaar eens te zijn dat er een fokprogramma moet komen. Maar waarom, als de hamster internationaal niet wordt beschermd en zo van ons fokprogramma naar Duitsland kan lopen en daar voor zichzelf gaat beginnen?

De rechter heeft ook uitgesproken dat de staatssecretaris allerlei ecologische verbindingszones moet aanleggen. Zou de rechter kijken naar de IUCN redlist? Of alleen naar de rode lijst van het ministerie waar blijkbaar iedere actiegroep een door hen uitgekozen beestje op kan laten zetten? We praten niet over de uitsterving van de soort, maar om een minuscuul randje van het leefgebied van de Cricetus. Op kosten van de belastingbetaler wordt het gebied geschikt gemaakt voor de hamster, die blijkbaar zo weinig interesse in ons mooie Limburg heeft dat we ze met een extra fokprgramma moeten introduceren.